piatok, 26 apríla, 2024
Domov Slovensko Otváranie škôl a zrušené prijímacie skúšky. Čo na to rodičia, doplatia na...

Otváranie škôl a zrušené prijímacie skúšky. Čo na to rodičia, doplatia na to deti?

Zdroj: MŠ SR, TASR

Uvoľňovanie opatrení prinieslo aj rozhodnutie v dlho diskutovanej téme – otváranie škôl a škôlok. V 4. fáze Vláda SR prijala rozhodnutie, že od 1. júna sa otvoria všetky škôlky, a 1. stupeň základných škôl + 5. ročník (druhý stupeň ZŠ). Názory sa rôznia, vo väčšine prípadov sú ale rodičia s týmto rozhodnutím spokojní.

Otvorenie škôl od 1. júna 2020 budú sprevádzať prísne hygienické a ochranné opatrenia. Za vytvorenie a udržanie bezpečného prostredia pre žiakov aj pedagógov na konkrétnej materskej alebo základnej škole v súlade s aktuálnymi predpismi je zodpovedný jej zriaďovateľ.

Platí to aj pre zabezpečenie dostatočného množstva ochranných rúšok, rukavíc, dezinfekcie či ďalších pomôcok, ktoré si bude vyžadovať prevádzka škôl v júni.

 „Budeme sa snažiť, aby sme školám, učiteľom, rodičom aj žiakom uľahčili prechod naspäť do škôl. Verím, že tak ako sme spoločne zvládli cestu z tried do online sveta, zvládneme aj cestu naspäť,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

V Banskej Bystri prejavilo záujem o opätovný nástup detí do materskej školy až 97% rodičov. V materskej škole bude môcť byť v skupine najviac 15 detí a v základnej škole maximálne 20 detí. Vytvorená skupina sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, čím nebude dochádzať k migrácií žiakov medzi jednotlivými skupinami. Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností bude nutné voliť tak, aby boli zaistené hygienicko–epidemiologické opatrenia.

Žiaci, ktorí zostanú doma a tí z vyšších ročníkov, teda žiaci 6. – 9. ročníkov ZŠ, sa budú naďalej vzdelávať dištančne.

Veľmi diskutovanou témou však naďalej zostáva zrušenie prijímačiek na stredné školy. Online prijímacie skúšky podľa ministra školstva neboli možné, nakoľko podmienky v domácom prostredí nemajú všetci rovnaké. „Takisto by bol problém aj pri technickom vybavení škôl,“ dodal Branislav Gröhling.

Žiakov tak prijímajú a budú prijímať podľa známok na konci 8. ročníka a z polroka 9. ročníka. Žiaci z náročnejších výberových škôl sa tak s horším priemerom známok pravdepodobne nedostanú na požadovanú strednú školu, napriek tomu, že ich vedomosti sú rozsiahlejšie ako vedomosti žiakov z inej základnej školy. Prijímacie skúšky by rozdiely vo vedomostiach odhalili. Tie však boli zrušené, a žiaci nemajú možnosť ústneho preskúšania a prehodnotenia, aké bola udelené v prípade ústnych maturít.

Ministerstvo tvrdí, že situácia sa vyrieši presunmi počas roka. Na to však budú pravdepodobne potrebné prestupové skúšky. Bližšie informácie o tejto situácií sa však dozvieme až neskôr. „Ide o veľmi silný signál do budúcna, že chceme, aby sa školy takýmto spôsobom profilovali,“ dodal minister školstva.

- Advertisment -

Najčítanejšie

Bezplatné webináre pre manažment a zamestnancov škôl pokračujú aj v druhom polroku

Zdroj: STATPEDU Štátny pedagogický ústav poskytuje počas epidémie koronavírusu podporu učiteľom, riaditeľom či rodičom. Okrem publikovania záväzných rozhodnutí...

Slovensko vlani nepotrápil len COVID, ale aj iné mimoriadne udalosti

Rok 2020 bol náročný pre záchranné zložky a celkovo orgány krízového riadenia štátu a samosprávy nielen pre pandémiu koronavírusu. Minulý rok riešili 536 mimoriadnych...

V dôsledku koronavírusu sa na Slovensku uskutočnilo takmer o štvrtinu svadieb menej

Zdroj: ŠÚ SR Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23...

Máme alarmujúci počet detských obetí obchodovania s ľuďmi

Za minulý rok 2020 bolo zobchodovaných 60 Slovákov. Alarmujúci je počet detských obetí obchodovania s ľuďmi. Tie boli využívané najmä na nútené žobranie...