PECHOVSKÝ: Myslím si, že o peniazoch z EÚ by mali rozhodovať aj ľudia, nielen vláda či záujmové skupiny

0
3338

TS: Moje Slovensko

Nie sme hlúpi, vieme akým problémom Slovensko už dlhodobo čelí. Vie to takmer každý opýtaný občan, s ktorým diskutujem,vyjadril sa predseda o.z. Moje Slovensko Martin Pechovský.

Máme zanedbané zdravotníctvo, no nie v tej časti drahých liekov, ale v prevencii a diagnostike, či v kvalite samotných služieb. Máme tu reťazce, ktoré doslova zdierajú prvovýrobcov potravín. Tých následne strácame, čo sa odzrkadlilo na iba 40% potravinovej sebestačnosti Slovenska. Máme otrasné vlaky, cesty, zastaraný systém výučby. Máme nedostatočné sociálne programy pre štart mladých rodín, nespravodlivý dôchodkový systém, stále slabé programy pre matky a vôbec ľudí odkázaných na pomoc štátu a nás všetkých, nie ich vlastnou vinou. Začal sa boj s byrokraciou, ktorý ale nebol dotiahnutý do konca. Máme obrovské množstvo úradníkov a neefektívnu verejnú správu. Máme špinavú prírodu a nechránime si vôbec zdroje ako je voda, drevo a pôda. Nemáme relevantné dáta, aby sme mohli objektívne rozhodovať na ich základe. Preto si myslím, že prišiel čas vypočuť ľudí a urobiť to, čo si myslí väčšina nášho národa, ale aj všetkých obyvateľov Slovenska,“ píše Martin Pechovský.

Žijeme v 21. storočí. Dnes už podľa agentúry GFK vlastní smartfón 80% obyvateľov Slovenska. Smartfón používajú na rôzne úkony mimo štandardných aplikácií, existujú aj takzvané hlasovacie aplikácie s online odovzdaním svojho hlasu bezpečne. Problémom môže byť autentifikácia (stotožnenie) používateľa, nakoľko to štátne IT systémy ešte neumožňujú.

Inovácie sú to, čo nás posúva dopredu. Osobne si myslím, že dokážeme mať ankety, pomocou ktorých môžeme vláde SR povedať, ako by mala rozdeliť investície prichádzajúce z EÚ. Podľa mňa by mal mať tento „Hlas ľudu“ veľkú váhu. Dokonca by mohol slúžiť ako generátor návrhov pre vládu SR. Tá by len jednoducho za pomoci odborníkov spracovala návrh v súlade s legislatívnymi podmienkami a bola predkladateľom v parlamente. Vyhli by sme sa tak tlaku záujmových skupín,“ pokračuje Pechovský.

Občianske združenie MOJE SLOVENSKO združuje zhruba 120 tisíc ľudí (odborníkov, laickú verejnosť) v neformálnych skupinách na internete, kde prebiehajú rôzne diskusie a ankety a má už niekoľko desiatok členov. Jeho cieľom je priniesť plnohodnotnú víziu Slovenska do roku 2030 spoločne s odbornou a laickou verejnosťou.

V týchto skupinách na internete diskutujeme aj o prostriedkoch prichádzajúcich z EÚ a poviem to tak, ako to je. Veľká časť ľudí je voči eurofondom skeptická. Veľmi častou poznámkou smerom k európskym zdrojom je, že práve Vláda SR, spoločne so záujmovými skupinami ich ukradne, a to doslovne. Potom aj tie dobré projekty zaniknú a spadnú do jedného vreca. Verím, že nastavovanie oblastí kam by mali tieto prostriedky spadnúť, dokonca hlasovanie o konkrétnych projektoch by tento trend mohlo zvrátiť a znovu vrátiť dôveru v spravodlivé a potrebné rozdelenie prostriedkov mimo jedného stola a pre potreby ľudí,“ dodal Pechovský

MOJE SLOVENSKO už prinieslo prvý návrh prerozdelenia európskych prostriedkov z fondu obnovy ešte pred rokovaním v Bruseli. Tento návrh bol zostavený po diskusiách s odbornou a laickou verejnosťou.