UMB v Banskej Bystrici prišla s netradičným projektom Kariérna cesta

0
697
Projekt Kariérna cesta bol určený pre študentov a absolventov univerzity na uľahčenie vstupu na trh práce. Foto: Pixabay

Zdroj: TS UMB BB

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici zorganizovala netradičný projekt s názvom Kariérna cesta UMB. Tento projekt bol určený pre študentov a absolventov univerzity na uľahčenie vstupu na trh práce. Kariérnu cestu zabezpečilo Kariérne centrum UMB, študenti počas nej najazdili za 4 týždne 444 km, mal 4 zastávky a 4 témy, na ktorých zbierali mnoho cestovateľských zážitkov pod dohľadom kariérnych poradcov a odborníkov z medzinárodných aj regionálnych spoločností.

Po oboznámení sa s fungovaním trhu práce, predstavením portálov s ponukou pracovných pozícií a štatistík sa študenti zastavili na prvých dvoch zastávkach, a to na životopise a motivačnom liste. Našli mnoho návodov, tipov a trikov od profesionálov. Zároveň mali možnosť online konzultácií s personalistkou zo spoločnosti PwC.

Ďalej sa presunuli na náročnejšiu destináciu – Pohovor. Prostredníctvom webinárov a prezentácií pripravili študentov na zvládnutie úskalí pohovoru. Študenti mali možnosť absolvovať celý proces pracovného pohovoru tak, ako keby nastupovali do  spoločnosti Siemens a EY Slovakia. O rady a tipy, ako  zaujať potencionálneho zamestnávateľa sa podelilo viacero firiem. Jednou z nich bola aj úspešná poradensko-personálna agentúra Grafton, či na trhu už dlhoročne etablované  spoločnosti  O2 Slovakia či MSM.

Foto: TS UMB

Posledný týždeň Kariérnej cesty bol zameraný na osobný rozvoj študentov, ktorý svojím príspevkom na tému Mám diplom a čo ďalej? otvorila absolventka Univerzity Mateja Bela Anička Hríbiková.  Na tému Cesta k úspechu nadviazala ďalšia absolventka UMB Renáta Taligová, ktorá pre tento projekt spracovala tri  inštruktážne videá : Sila prvého dojmu, Osobný ťahák na úspech a Ako prekonať trému.   

Sila sociálnych sietí a online komunikácie sa prejavila v dňoch koronakrízy vo všetkých sférach, ale už dlhoročne je jedným z úspešných personálnych nástrojov nielen pre personálne agentúry, ale aj samotné spoločnosti. Spoločnosť Johnson Controls tak zamerala svoj webinár na sociálnu sieť LinkedIn. Webinár bol úspešný a personalistky odpovedali na množstvo konkrétnych otázok. Vysvetlili študentom silu Linked In a  upriamili ich pozornosť  na sekcie, ktoré by mali mať jednoznačne vyplnené vo svojom profile, akým spôsobom sa dá zvýšiť ich viditeľnosť a dohľadateľnosť zo strany  zamestnávateľov a personálnych agentúr.

Počas celej cesty zohrali dôležitú úlohu aj ďalšie dve absolventky UMB, zamestnankyne Kariérneho centra UMB, ktoré počas celej Kariérnej cesty pripravili pre študentov sadu materiálov, prezentácií tak, aby ich nasmerovali do cieľa na ich úspešnú cestu za kariérou. Spracovali aj bonus,  videomanuál Tisíce možností, stovky smerov, desiatky ciest a len jedno vysnívané povolanie, ktorý  je určený pre všetkých mladých ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť, ktorým smerom ísť, pre všetkých, ktorí vo svojom živote váhajú a nevedia, na ktorú cestu sa vydať. 

Foto: FB post Kariérne centrum UMB

Kariérnu cestu hodnotí pozitívne aj študent, ktorý sa jej zúčastnil: „Chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za projekt Kariérna cesta, ktorý sa skončil  tento týždeň. Bolo to veľmi prínosné a zaujímavé.“

Pre tých, ktorí nemali čas a možnosť sa zúčastniť tohto zaujímavého projektu, má Kariérne centrum UMB dobrú správu. „Vydajte sa s nami po stopách Kariérnej cesty UMB. Môžete začať kedykoľvek v pohodlí domova, pretože máme pre Vás všetko dostupné na webe. Ak aj nie ste študentom UMB, ale zaujímate sa o zamestnanie  klikajte  www.kc.umb.sk,“ dodali na záver organizátorky projektu z Kariérneho centra UMB.