Štatistiky z Národnej banky Slovenska hovoria o prepade ekonomiky o 10,3%

0
666
Koronavírus zasiahol ekonomiku nielen u nás, ale na celom svete. Foto: Pixabay

Zdroj: NBS, TASR

Koronavírus má obrovské dopady na globálnu ekonomiku. V dôsledku protipandemických opatrení sa rast svetového obchodu takmer zastavil. Ekonomické aktivity sa výrazne prepadli. Slovensko sa pri prepade ekonomiky o 5,4% vrátilo výkonnosťou späť do roku 2017. Uviedla to Strednodobá predikcia Národnej banky Slovenska (NBS) z 2. štvrťroku.

Hrubý domáci produkt v 1. štvrťroku poklesol o 3,3 %. Pokles HDP ovplyvnil najmä domáci dopyt (spotrebiteľský aj investičný). Prepad zaznamenali aj exporty, sprevádzal ich však tiež pokles importov. To znamená, že vplyv čistého exportu na ekonomický rast by tak nemal byť výrazný.

Predpokladá sa, že v tomto roku ekonomika poklesne o približne o 10,3%. Oživenie ekonomiky bude postupné, avšak úroveň, v akej sme sa nachádzali pred krízou, môžeme očakávať až v prvej polovici roku 2022. Napriek oživeniu však dôjde k mnohým zmenám, nakoľko zaniklo mnoho firiem, znížila sa investičná aktivita v dôsledku zhoršených finančných podmienok či kvôli zmenám v obchodných vzťahoch.

Na tlačovej konferencii sa k tomu vyjadril aj guvernér NBS Peter Kažimír: „Slovenská ekonomika sa nachádza vo voľnom páde. Je to ako keby sme cestovali v čase a dostali sa naspäť do roku 2017. Platí, že nastane aj oživenie, v budúcom roku sa dostaneme aj k ekonomickému rastu, ale všetky tieto procesy budú pomalšie, ako sme si mysleli ešte pred mesiacom. Zostávame žiť v dobe obrovskej neistoty,

Koronavírus však bude mať dopad predovšetkým na úbytok pracovných miest. Prepúšťanie v 1. štvrťoku bolo vyššie ako v minulosti, zamestnanosť sa znížila o 0,5 %. V 2. štvrťroku sa počíta ešte s väčším nárastom. Miera nezamestnanosti by mala v tomto roku stúpať, NBS odhaduje jej úroveň na 7,4 %, v budúcom roku by sa mala vyšplhať na 8,5 % a v roku 2022 by mala dosiahnuť 8 %. „Dosah na trh práce bude veľmi intenzívny. Odhadujeme, že v tomto roku sa zruší toľko pracovných miest, ako bolo vytvorených za posledného 2,5 roka,“ doplnil Kažimír. NBS v tomto roku očakáva rušenie približne 70 000 pracovných miest.

Predpokladá sa taktiež pokles odpracovaných hodín v 1. polroku, nakoľko rodičia boli nútení ostať doma s deťmi v čase zatvorených škôl. To sa prejaví aj na príjme, keďže z tohto dôvodu pôjdu mzdy dole.

Čo sa týka verejných financií, NBS očakáva vysoké deficity a nárast verejného dlhu. Deficit by sa mal v tomto roku vyšplhať na 8,2%, pričom dlh by mal narásť tesne nad hranicu 60% HDP . Budúci rok by mohol dosiahnuť 5,9% a v roku 2022 by mal klesnúť na 4,4%. Po doznení krízy budú verejné financie čeliť výzvam v otázke dlhodobej udržateľnosti.

Tieto mesiace, po najväčšom prepade ekonomiky, sú veľmi dôležité aj z pohľadu fiškálneho vývoja, treba urobiť všetko pre to, aby ekonomické vzťahy neboli pretrhnuté. Na výdavkovej strane rastú čísla, deficit bude veľký. Na horizonte predikcie sa budeme musieť vrátiť k otázke dlhodobej udržateľnosti verejných financií,“ uviedol viceguvernér NBS Ľudovít Ódo.