Slovnaft Bajky či elektrické kolobežky Bolt: Aké novinky v hlavnom meste si pre Vás prichystali?

0
990
Bikesharing sa v hlavnom meste teší čoraz väčšej obľube. Foto: TS Mesto BA

Zdroj: TS Mesto BA, bolt.sk

V Bratislave je už druhý rok možné využiť bikesharing Slovnaft Bajk. Od spustenia bikesharingu na jeseň 2018 najazdili užívatelia viac ako pol milióna jázd, pričom najdlhšia merala viac ako 50 kilometrov. Hlavným cieľom Slovnaft bajkov je zvýšiť dostupnosť služby – zvýšiť počet dokovacích staníc, rozšíriť pokrytie aj do ďalších mestských častí a tiež zvýšiť počet bicyklov, a to bez zvyšovania cien.

V súčasnosti si môžu cyklisti požičať žlté bicykle v štyroch mestských častiach: v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke. Bicykle sa nachádzajú v 83 dokovacích staniciach. V priebehu leta má pribudnúť 20 dokovacích staníc, hlavne z dôvodu meniacich sa dopravných situácií v meste. Bicykle by tak mali pribudnúť aj v Karlovej Vsi. Rovnako by mali pribudnúť aj na všetkých železničných staniciach. Zahustiť by sa mala sieť v Novom Meste a nové stanice by mali pribudnúť v Rači, Vrakuni či vo Vajnoroch.

Mesto by bolo rado, keby si bicykle obľúbili študenti, ktorých by to namiesto ku kúpe auta mohlo viesť ku kúpe bicykla, ktorým prispievajú k šetreniu našej planéty. Z tohto dôvodu sa chystá umiestniť bicykle aj v blízkosti univerzít.

„Jazda Slovnaft BAjkom má mnohé výhody – je ekologická, rýchla, človek urobí niečo pre svoje zdravie. Aktuálna pandémia koronavírusu navyše ukázala, že aj bezpečná. V rámci pravidelnej údržby sa totiž žlté bicykle čistia a dezinfikujú,“ doplnil Norbert Nagy zo spoločnosti Slovnaft Mobilty Services, ktorá zabezpečuje prevádzku Slovnaft BAjk-u.

Zároveň sa mesto chystá aj zvýšiť počet bicyklov, aby boli dostupnejšie a komfortnejšie pre prípadných záujemcov. Najvyšší záujem zaznamenali počas cyklistickej sezóny v období od júna do októbra. Pre tento rok Slovnaft zabezpečí 150 nových bicyklov, dokopy by ich tak malo byť 850. Tieto bicykle majú oproti prvému modelu, ktorý bol v testovacej prevádzke na jeseň 2018 zosilnené predné vidlice, dlhšiu sedlovku, odolnejší uzamykací kábel a zosilnený zámok. Nové bicykle, ktoré v meste pribudnú budú mať tiež niekoľko vylepšení, ako napríklad viditeľnejší displej, spoľahlivejší zámok a väčší solárny panel, ktorý udrží batériu nabitú aj v chladnejších dňoch.

Mesto zvýši počet dokovacích staníc aj počet bicyklov. Foto: TS Mesto BA

 „Veľmi dôležité budú novinky žltých zdieľaných bicyklov. Pripravujeme integráciu so systémom IDS Bratislavského kraja, ktorá má prepojiť používateľov MHD, aby na ich tzv. „poslednú míľu“ použili zdieľaný bicykel. Zároveň chceme previazať vlakové stanice a univerzity či kampusy, nakoľko práve mimobratislavskí študenti by mali mať možnosť zistiť, aké príjemné zážitky ponúka bicyklovanie po Bratislave,“ hovorí mestský cyklokoordinátor Tomáš Peciar.

Partnermi bikesharingu Slovnaft BAjk sú mesto Bratislava a spoločnosť Slovnaft. Žlté bicykle sú súčasťou verejnej dopravy v hlavnom meste. Bicykle si užívatelia najčastejšie používajú v centre mesta, na dokovacích staniciach na Námesti SNP, Šafárikovom námestí a na Pribinovej ulici.

V hlavnom meste však už po novom pribudla aj ďalšia ekologická mestská možnosť dopravy, a to Bolt elektrické kolobežky. Kolobežky sú každé ráno rozmiestnené na špecifické frekventované miesta po meste. Nájdete ich napríklad v blízkosti dopravných uzlov, v centre mesta, pri hlavnej stanici, a na mnohých ďalších miestach. Neskôr počas dňa kolobežky možno lokalizovať cez aplikáciu Bolt. Po použití môžete kolobežku zaparkovať na bezpečnom mieste na ulici, kde si ju neskôr cez aplikáciu budú môcť nájsť ďalší záujemci o jazdu. Na použitie kolobežky je potrebné mať v aplikácií pridanú platobnú kartu. Kolobežky je možné používať od minimálneho veku 18 rokov.

Elektrické kolobežky Bolt sú ďalšou ekologickou novinkou v Bratislave. Foto: blog.bolt.eu