Rozhovor s cyklistkou Líviou Hanesovou: „Cyklistika zohráva dôležitú úlohu v boji proti civilizačným chorobám“

0
847
Lívia Hanesová absolvovala certifikačný kurz UCI na športovú riaditeľku. Foto: priekopnik.sk

Členka cestnej komisie Slovenského zväzu cyklistiky Ing. Lívia Hanesová, PhD. úspešne absolvovala kurz športových riaditeľov UCI (Medzinárodná cyklistická únia). Absolvovaním štvordňového kurzu a úspešným zvládnutím testu získala certifikát športovej riaditeľky. S ním získala aj oprávnenie pôsobiť v tímoch kategórie Worldtour alebo Proconti. My Vám prinášame rozhovor s ňou, v ktorom Vám priblíži, ako sa k tomu dostala, ako ona vidí cyklistiku a jej dopady na fyzické i duševné zdravie ľudí.

„Sledujem webovú stránku UCI a keď sa naskytla príležitosť získať štipendium na rôzne druhy vzdelávania, ktoré poskytuje UCI, prihlásila som sa. V rámci žiadosti bolo potrebné uviesť skúsenosti žiadateľky v cyklistike. Keďže som v rokoch 2014 a 2015 pôsobila ako športová riaditeľka tímu CK Banská Bystrica, ktorý bol v tom čase kontinentálnym tímom a s ktorým som absolvovala ako športová riaditeľka viaceré preteky v rámci Európy, Ázie či Ameriky, predpokladám, že tieto skúsenosti boli pri výbere na udelenie štipendia veľkou výhodou. Kurz prebiehal v dvoch jazykoch, ja som ho absolvovala v angličtine.  Celkovo nás tam bolo asi 60, z toho 6 žien,“ priblížila pre Slovenský zväz cyklistiky absolventka vzdelávania Lívia Hanesová.

Prečo Ti učarovala práve cyklistika?

Bicykel je tu s nami už takmer 200 rokov. Málokto z nás, ak vôbec niekto, by tvrdil, že nevie jazdiť na bicykli. Takmer pre každého je v detstve míľnikom moment, keď absolvoval prvých pár metrov bez pomocných koliesok. Odvtedy to už nikdy nezabudne. A tak, na rozdiel od niektorých iných športov, cyklistika nevyžaduje vysokú úroveň fyzických schopností, väčšina z nás vie, ako jazdiť na bicykli, a keď sa to naučíme, už to nezabudneme. Už v 19. storočí to pochopil aj Mark Twain: „Naučte sa bicyklovať. Nikdy v živote to nebudete ľutovať.“

Ako vnímaš cyklistiku na Slovensku? Je u ľudí obľúbená?

Cyklistika predstavuje v súčasných voľno – časových aktivitách obyvateľstva významné miesto. Uskutočnený verejný prieskum spoločenského významu cyklistiky pre obyvateľov Slovenska, ktorý ju radí na popredné priečky (po futbale, hokeji), je toho dôkazom.  Ďalším významným štatistickým údajom, ktorý zaraďuje cyklistiku medzi pohybovo obľúbene športy je, že súčasná cyklistická gramotnosť sa pohybuje na úrovni 94 %. Prakticky v každej slovenskej domácnosti sú 2 – 3 bicykle. Cyklistika sa stala súčasťou života veľkej časti populácie a mnohí odborníci ju zaraďujú medzi základnú pohybovú gramotnosť človeka vyspelej spoločnosti. Odhaduje sa, že každý deň jazdí celosvetovo na bicykli jedna miliarda ľudí – v rámci prepravy, rekreácie, či aktívneho športovania.

Zdroj: Global Web Index Q3 2016- Q2 2017

V čom vidíš Ty hlavný prínos cyklistiky?

Cyklistika vo všetkých svojich odvetviach a formách realizácie výraznou mierou napomáhajú k udržaniu zdravia a zvyšovaniu pohybovej výkonnosti populácie všetkých vekových aj výkonnostných skupín. Cyklistika posilňuje srdcové svaly, znižuje pokojový pulz a znižuje hladinu tukov v krvi. V dánskej štúdii uskutočnenej počas viac ako 14 rokov s 30 000 ľuďmi vo veku 20 až 93 rokov sa zistilo, že pravidelná cyklistika chráni ľudí pred srdcovo-cievnymi chorobami. Sú teda dokázané pozitívne účinky bicyklovania na širokú škálu populácie od detí, mladistvých, pracujúcich dospelých, ale aj seniorov.

Takže by si cyklistiku odporučila aj ľuďom v dôchodkovom veku?

Magazín Guardian zverejnil zaujímavý výskum. Zameral sa na skúmanie dvoch skupín ľudí. Prvou boli cyklisti vo veku 55 – 79 rokov a tou druhou zdraví dospelí, ktorí sa príliš nezaoberali cvičením. Výsledky štúdie priniesli zaujímavé výsledky. I napriek tomu, že cyklisti patrili k tým starším generáciám, dochádzalo u nich k pomalšiemu poklesu svalovej hmoty, než je to pri neaktívnej skupine ľudí.

Cyklistika priaznivo pôsobí aj na zdravie seniorov a zvyšuje prevenciu proti kardiovaskulárnym chorobám či rakovine. Foto: Pixabay

Pôsobí bicyklovanie aj na mentálne zdravie ľudí?

Jazda na bicykli tiež zlepšuje subjektívnu náladu, znižuje úzkosť a umožňuje nám efektívnejšie zvládať stres. To zvyšuje hladinu serotonínu a dopamínu v našom mozgu. Sú to chemikálie, vďaka ktorým sa cítime “happy”. Cyklistika má tiež vplyv na zlepšovanie schopnosti regulovať hormóny, ako je kortizol a adrenalín. To má za následok lepšie zvládať stres. Hormonálna nerovnováha spôsobí, že naše telo reaguje na stres negatívne a preto pravidelná jazda na bicykli umožňuje telu lepši zvládať stres.

Je podľa Teba preprava na bicykli v meste efektívnejšia ako doprava autom či MHD?

Bicykel je ideálnym dopravným prostriedkom do mesta. Na bicykli ste rýchli a nezávislí, dostanete sa kamkoľvek a bez stresu, navyše prakticky zadarmo. A nezískavate len vy, ale i mesto ako celok. Rozšírením cyklistickej dopravy namiesto individuálneho automobilizmu sa stáva ľudskejším a príjemnejším miestom. 

A čo smog? Nie je nezdravé dýchať ho pri bicyklovaní?

Námietka znečisteného ovzdušia neobstojí. Merania v Londýne, ktorý je oveľa znečistenejší než naše mestá, zistili, že najviac smogu dýchate pri jazde autom. Vodiči dýchajú 5-krát viac smogu ako cyklisti, 3,5 krát viac ako chodci a 2,5 krát viac než cestujúci autobusom.

Čo by si chcela na koniec odkázať našim čitateľom?

Mohli by sme pokračovať rôznymi ďalšími štúdiami o pozitívnom vplyve cyklistiky na zdravie obyvateľstva, životné prostredie, či rôzne ďalšie sociálne aspekty. Na záver by som však dodala jednu jedinú, no zato za všetko hovoriacu vetu, ktorou si dovolím citovať 5-násobného víťaza Tour de France Eddyho Merckxa: „Jazdi tak veľa alebo málo a tak dlho alebo krátko, ako vládzeš. Ale jazdi.“

Na Slovensku je cyklistika jedným z najobľúbenejších športov. Foto: Pixabay