štvrtok, 28 marca, 2024
Domov Slovensko Je odklad splátok úverov správnym krokom?

Je odklad splátok úverov správnym krokom?

Zdroj: TASR

V súvislosti s ekonomickými problémami, ktoré vznikli vďaka pandémií, sa veľa domácností rozhodlo odložiť splátky svojich úverov. Je to však správny krok? Nespôsobí to v budúcnosti komplikácie, keď budeme chcieť čerpať iný úver?

Predseda NR SR Boris Kollár po stretnutí so zástupcami bánk na Facebooku oznámil, že banky odložia splátky úverov, hypoték či lízingu o 6 až 9 mesiacov. Vo veľkej väčšine by to ale malo byť o 9 mesiacov.

Zdroj: FB post/ Boris Kollár

„Bude to robené tak, že ak má niekto desaťročný úver, nebude platiť deväť mesiacov ani splátku, ani úrok. Po 9 mesiacoch začne ďalej splácať a celý úver sa posunie o 9 mesiacov navyše,“ vysvetlil Kollár. Podľa jeho slov sa ľudia za tento krok neocitnú v žiadnom registri, na žiadnej „čiernej listine“.

Aj keď Boris Kollár tvrdil, že sa ľudia odkladom splátok nedostanú do žiadneho registra, úplnou pravdou to nie je.  Záznam o tomto kroku sa v Úverovom registri nachádzať bude, odklad splátok úverov ale nezanechá negatívny záznam, bude sa vyhodnocovať ako odklad spôsobený pandémiou koronavírusu. To znamená, že by nemal v budúcnosti spôsobiť komplikácie pri získaní nového úveru či pri iných potrebných aktivitách.

Člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Vladimír Dvořáček oznámil, že za dva týždne dostali banky na Slovensku takmer 100 000 žiadostí o odklady splátok úverov.

„Zákon o odklade splátok začal platiť 9. apríla. Tu hneď začali žiadosti (o odklad splátok) prudko rásť,“ vysvetlil Dvořáček. Tieto žiadosti sú koncentrované do dvoch najväčích bánk, ktoré z celkového počtu žiadostí získali 80%. V prípade nefinančných spoločností, čiže korporátov, bolo žiadostí oveľa menej. „Je tam len niečo cez 3000 žiadostí, pričom asi dve tretiny sú koncentrované do dvoch veľkých bánk a do jednej špecializovanej štátnej banky,“ dodal Dvořáček.

Každý občan, ktorý má úver, môže požiadať o odklad splátok elektronicky prostredníctvom formulára, ktorý pripravili banky. V prípade potreby môžu klienti požiadať o odklad aj na pobočke.

Po odklade však bude potrebné peniaze doplatiť. Na výber bude predĺženie lehoty splatnosti, alebo zvýšenie mesačnej splátky. Ak sa ľudia rozhodnú pre odklad splátok, časť zdrojov, ktoré teraz ušetria na splátkach, by mali odložiť do rezervy. Pomôže im to tak zvládnuť náročnejšie obdobie po 9 mesiacoch, keď bude nutné opäť začať splácať.

Odborníčka na financie spoločnosti Partners Group SK Andrea Straková odporúča, aby rodiny najprv prehodnotili výdavkovú stranu kasy. Treba si odoprieť služby, ktoré predtým boli samozrejmosťou, ale dá sa bez nich fungovať. Skôr, ako sa ľudia rozhodnú pre odloženie úveru, treba porozmýšľať aj nad inými možnosťami. Odloženie splátok totiž v budúcnosti môže viesť k ešte väčším problémom a môže byť potom náročné dostať sa z danej situácie.

Zdroj: Pixabay
- Advertisment -

Najčítanejšie

Bezplatné webináre pre manažment a zamestnancov škôl pokračujú aj v druhom polroku

Zdroj: STATPEDU Štátny pedagogický ústav poskytuje počas epidémie koronavírusu podporu učiteľom, riaditeľom či rodičom. Okrem publikovania záväzných rozhodnutí...

Slovensko vlani nepotrápil len COVID, ale aj iné mimoriadne udalosti

Rok 2020 bol náročný pre záchranné zložky a celkovo orgány krízového riadenia štátu a samosprávy nielen pre pandémiu koronavírusu. Minulý rok riešili 536 mimoriadnych...

V dôsledku koronavírusu sa na Slovensku uskutočnilo takmer o štvrtinu svadieb menej

Zdroj: ŠÚ SR Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23...

Máme alarmujúci počet detských obetí obchodovania s ľuďmi

Za minulý rok 2020 bolo zobchodovaných 60 Slovákov. Alarmujúci je počet detských obetí obchodovania s ľuďmi. Tie boli využívané najmä na nútené žobranie...