piatok, 19 apríla, 2024
Domov Slovensko EYOF sa v roku 2021 neuskutoční, poznáme nový termín

EYOF sa v roku 2021 neuskutoční, poznáme nový termín

Európsky olympijský festival mládeže sa v pôvodnom plánovanom termíne v júli oficiálne neuskutoční. Dôvodom sú olympijské hry v Tokiu, ktoré sa kvôli koronavírusovej pandémií presunuli práve na leto 2021. Európsky olympijský výbor a organizačný výbor XVI. EYOF v Banskej Bystrici tak po vzájomnej dohode vybrali nový termín pre podujatie. Mladí športovci z celej Európy sa v meste pod Urpínom stretnú o rok neskôr v lete 2022, a to od 24. do 30. júla 2022.

Foto: Magistrát Banská Bystrica

EYOF je multišportové podujatie pre mladých športovcov z celej Európy vo veku od 14 do 18 rokov. Športovci si zmerajú sily v jedenástich športoch. Očakáva sa, že banskobystrické ulice sa naplnia viac ako 3000 mladými aktívnymi účastníkmi z päťdesiatich európskych krajín.

„Európsky olympijský festival mládeže je pre mladých športovcov z Európy mimoriadne dôležitý. Ďakujeme organizátorom z Banskej Bystrice a vládnym orgánom na Slovensku za ich flexibilitu i pokračujúci záujem zorganizovať EYOF,“ zareagoval na situáciu generálny sekretár Európskych olympijských výborov Raffaele Pagnozzi.

Primátor mesta Banská Bystrica a prezident organizačného výboru Ján Nosko sa vyjadril, že o úplnom zrušení podujatia vôbec neuvažovali, aj napriek tomu, že celosvetová pandémia má dopad na prípravy.

„Banská Bystrica získala ďalších dvanásť mesiacov, vďaka čomu budeme mať viac času na prípravu športovej infraštruktúry a kvalitného Európskeho olympijského festivalu mládeže. Napriek súčasnej koronakríze nám nechýba chuť a vôľa. Tešíme sa na stretnutie veľkej športovej rodiny v júli 2022 v Banskej Bystrici,“ dodal Ján Nosko.

Zdroj: FB/Ján Nosko

Organizačný výbor sa intenzívne venuje príprave športovísk i ubytovacích zariadení. Banská Bystrica využije pre organizáciu EYOF už existujúce športoviská. Väčšina športov sa bude odohrávať v areáli Štiavničiek, účastníci tak nebudú musieť absolvovať za bojmi o medaily dlhé vzdialenosti a budú sa môcť rovnako ako fanúšikovia presúvať aj pešo.

 „Pre našu krajinu i Banskú Bystricu je to veľká príležitosť, ako sa prezentovať. Nielen ako dobrí hostitelia, ale aj ako kvalitní usporiadatelia. Nechceme premárniť príležitosť. Som presvedčený, že dôveru, ktorú sme dostali, využijeme a pripravíme jedno krásne športové podujatie. EYOF bude v roku 2022 skvelý festival a najmä oslava športu. Nebude len o výkonoch a súťaživosti. Chceme na Slovensku prezentovať mladej generácii aj základné hodnoty olympizmu a zdravého životného štýlu,“ doplnil prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

- Advertisment -

Najčítanejšie

Bezplatné webináre pre manažment a zamestnancov škôl pokračujú aj v druhom polroku

Zdroj: STATPEDU Štátny pedagogický ústav poskytuje počas epidémie koronavírusu podporu učiteľom, riaditeľom či rodičom. Okrem publikovania záväzných rozhodnutí...

Slovensko vlani nepotrápil len COVID, ale aj iné mimoriadne udalosti

Rok 2020 bol náročný pre záchranné zložky a celkovo orgány krízového riadenia štátu a samosprávy nielen pre pandémiu koronavírusu. Minulý rok riešili 536 mimoriadnych...

V dôsledku koronavírusu sa na Slovensku uskutočnilo takmer o štvrtinu svadieb menej

Zdroj: ŠÚ SR Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23...

Máme alarmujúci počet detských obetí obchodovania s ľuďmi

Za minulý rok 2020 bolo zobchodovaných 60 Slovákov. Alarmujúci je počet detských obetí obchodovania s ľuďmi. Tie boli využívané najmä na nútené žobranie...