Čokoláda sa teší u Slovákov veľkej obľube

0
717
Priemerný Slovák zje ročne 3,4 kg čokolády. Foto: Pixabay

Zdroj: ŠÚ SR

V utorok 7.júla sme si pripomenuli Deň čokolády – najpopulárnejšej sladkosti na svete. Slovensko konzumuje podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR v priemere 3,4 kg čokolády a čokoládových cukroviniek na obyvateľa. V súhrne to predstavovalo približne 18,5 tisíca ton za rok 2019. V roku 2018 to bolo podľa definitívnych údajov 3,5 kilogramu na obyvateľa a v roku 2017 až 3,8 kilogramu na obyvateľa.

Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku posledné roky klesá. Treba si však uvedomiť, že čokoláda je tiež súčasťou spotreby cukrárskych výrobkov, ktorých ročne skonzumujeme porovnateľné množstvo ako čokolády a čokoládových cukroviniek,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, kedy každý občan SR bez rozdielu veku v priemere za rok skonzumoval 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek.

V medzinárodnom porovnaní majú najväčšiu spotrebu čokolády Švajčiari na úrovni 9 kg na obyvateľa a Nemci na úrovni 7,8 kg za rok (údaje z roku 2015 podľa spoločnosti statista.com).

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka. Experti na túto komoditu posudzujú kvalitu čokolády podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru. Podľa odborníkov ideálny základ zloženia kvalitnej čokolády sú kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor.

Slovensko tiež obchoduje s čokoládou, na Slovensko sa minulý rok priviezlo 46,2 tisíc ton čokolády, čo predstavovalo hodnotu 219,6 milióna euro. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Francúzska, Rakúska a Poľska.

Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 54,4 tisíc ton čokolády v hodnote necelých 211 miliónov euro. Najviac čokolády a čokoládových cukroviniek sa vyviezlo do Maďarska, Českej republiky, Poľska, Rakúska a do Veľkej Británie.

Foto: Pixabay

Deň čokolády sa oslavuje 7. júla preto, že táto lahôdka sa na pultoch v Európe objavila práve v tento dátum v roku 1550, ako produkt privezený od mexických Indiánov. Čokoláda sa priamo konzumuje, ale používa sa tiež k príprave rôznych dezertov, pokrmov, cukroviniek.