sobota, 20 apríla, 2024
Domov Slovensko Bratislavský portál otvorených dát zaujal aj našich zahraničných susedov

Bratislavský portál otvorených dát zaujal aj našich zahraničných susedov

Zdroj: TS Bratislavský portál otvorených dát

Otvorené dáta sú vo vyspelom svete často využívaný nástroj, ktorý môže skvalitniť život v spoločnosti. Na Slovensku však štátne úrady či samosprávy v tomto smere často zaostávajú. Zmenu sa rozhodol priniesť bratislavský portál otvorených dát, ktorý založil magistrát hlavného mesta v septembri minulého roku. Aktuálne zverejňuje 1 200 dátových setov zo všetkých oblastí života v meste.

Open data resp. otvorené dáta sú rôzne údaje, ktoré majú verejné inštitúcie k dispozícii a v rámci transparentnosti ich bezplatne poskytujú verejnosti. Okrem štatistických údajov sú to aj výstupy z rôznych meračov, priestorové dáta z ciest, námestí, chodníkov či tratí vozidiel hromadnej dopravy. „Ľudia tieto dáta môžu využívať na rôzne nekomerčné i komerčné účely, ktoré majú v konečnom dôsledku zlepšiť kvalitu života v meste – napríklad vytvorenie aplikácie na parkovanie, sledovanie vašej električky či efektívnejšie využívanie mestských bicyklov,“ vysvetľuje Lukáš Sojka, riaditeľ IT sekcie bratislavského magistrátu. Pracovníci sekcie vyvinuli portál za približne päťtisíc eur.

Portál otvorených dát https://opendata.bratislava.sk/ za prvých sedem mesiacov svojej prevádzky prilákal vyše 215-tisíc návštevníkov. Ak by sme toto číslo prepočítali na obyvateľov hlavného mesta, ide približne o každého druhého Bratislavčana. Dlhodobo sa ľudia zaujímajú najmä o dáta v oblastiach doprava, zdravie a obyvateľstvo.Suverénne najväčší nárast záujmu sme zaznamenali posledný mesiac, keď sme začali zverejňovať čísla o koronavíruse v našom meste a 3D mapy.

Na datasety súvisiace s koronavírusom si kliklo až 16 percent všetkých návštevníkov stránky. Najrušnejším dňom pre portál bol štvrtok 2. apríla, kedy na portáli zaznamenali desaťtisíce prístupov.  Návštevníkov nezaujíma len korona, 3D mapy či zdravotníctvo. Dlhodobý záujem je aj o dopravnú sekciu, kde ľudia nájdu napríklad dáta s polohou či odchodmi električky, alebo užitočné informácie o aktuálnom umiestnení a dostupnosti mestských bicyklov.

Portál za sedem mesiacov svojho fungovania prešiel viacerými úpravami. Bratislava sa chce s dátami podeliť aj s ostatnými samosprávami, a tak sa rozhodla sprístupniť im dáta zadarmo. Najnovšie verzie zdrojových kódov si záujemcovia bezplatne môžu stiahnuť prostredníctvom vývojárskej platformy Github.

„Sme radi, že počtom zverejňovaných dát aj číslami návštevnosti sa nám darí prispieť k dôležitej téme transparentnosti verejných inštitúcií. Veríme, že tento trend budú nasledovať aj iné slovenské mestá,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Veľký záujem o bratislavské riešenie open dát prejavili kolegovia z poľského Gdaňsku aj maďarskej Budapešti. Zdrojové kódy z hlavného mesta sú im k dispozícii, takže onedlho možno aj oni budú mať svoj ‚bratislavský‘ transparentný portál.

- Advertisment -

Najčítanejšie

Bezplatné webináre pre manažment a zamestnancov škôl pokračujú aj v druhom polroku

Zdroj: STATPEDU Štátny pedagogický ústav poskytuje počas epidémie koronavírusu podporu učiteľom, riaditeľom či rodičom. Okrem publikovania záväzných rozhodnutí...

Slovensko vlani nepotrápil len COVID, ale aj iné mimoriadne udalosti

Rok 2020 bol náročný pre záchranné zložky a celkovo orgány krízového riadenia štátu a samosprávy nielen pre pandémiu koronavírusu. Minulý rok riešili 536 mimoriadnych...

V dôsledku koronavírusu sa na Slovensku uskutočnilo takmer o štvrtinu svadieb menej

Zdroj: ŠÚ SR Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23...

Máme alarmujúci počet detských obetí obchodovania s ľuďmi

Za minulý rok 2020 bolo zobchodovaných 60 Slovákov. Alarmujúci je počet detských obetí obchodovania s ľuďmi. Tie boli využívané najmä na nútené žobranie...