štvrtok, 28 marca, 2024
Domov Slovensko 75.výročie víťazstva nad fašizmom tento rok bez tradičných osláv

75.výročie víťazstva nad fašizmom tento rok bez tradičných osláv

Zdroj: TASR

Pripomíname si 75 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny. O život počas nej prišlo viac ako 50 miliónov ľudí. Počtom obetí, ale rovnako aj svojím charakterom i krutosťou, ide o najrozsiahlejší a najničivejší vojenský konflikt medzi národmi.

Na našom území je podľa Miloslava Čaploviča, riaditeľa Vojenského historického ústavu pochovaných okolo 120 000 vojakov, ktorý bojovali na oboch stranách v čase 2. svetovej vojny. Tí sú pochovaní na 22 vojnových cintorínoch.

Vojenský cintorín v Žiline. Zdroj: Žilina gallery

Druhá svetová vojna v Európe oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23.01 h. V Sovietskom zväze bolo však vzhľadom na časový posun po polnoci a preto za Deň víťazstva vyhlásili 9. máj.

„Vyjadrujeme vďaku všetkým, ktorí sa podieľali na porážke nacizmu a fašizmu a sme radi, že starostlivosť o vojenské cintoríny sa na Slovensku v posledných rokoch podstatne zlepšila. Venujte, prosíme, pietnu spomienku všetkým padlým a úctivú spomienku všetkým, ktorí sa podieľali na oslobodzovacích bojoch,“ odkazujú vo vyhlásení riaditeľ Vojenského historického ústavu Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD., riaditeľ Historického ústavu SAV PhDr. Slavomír Michálek, DrSc, a generálny riaditeľ Múzea SNP Banská Bystrica PhDr. Stanislav Mičev, PhD.

Henrich Hrehor z Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v KE spomína, že na počesť ukončenia vojny v roku 1945 sa už o rok neskôr, 9. mája 1946 v mnohých mestách konali vojenské prehliadky, čo sa neskôr stalo tradíciou. V dedinách si túto udalosť pripomínali zapaľovaním vatry, ktorá je zaužívaným symbolom aj pri oslavách SNP.

Napriek tomu, že kvôli súčasnej situácií sa nemôžu uskutočniť žiadne oslavy, ktoré sa v minulosti konali a rovnako ani konferencia k 75. výročiu, ktorú v Bratislave pripravoval Historický ústav SAV, neznamená to, že si túto významnú udalosť nemôžeme pripomenúť.

„Aby sme my dnes mohli žiť v slobode, osloboditelia položili vlastný život. Preto si v dnešný deň uctievame ich pamiatku. Je pre mňa samozrejmé, že v našej pamäti musí navždy zostať spomienka na osloboditeľov, na ich hrdinstvo a odvahu. Opatrujme v našich srdciach úctu ku všetkým bojovníkom proti nacizmu a fašizmu a nezabúdajme na hrôzy vojny, pretože iba tak existuje nádej, že sa podobné udalosti nezopakujú,“ zareagoval na svojom facebookovom profile župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Zdroj: FB post/Juraj Droba
- Advertisment -

Najčítanejšie

Bezplatné webináre pre manažment a zamestnancov škôl pokračujú aj v druhom polroku

Zdroj: STATPEDU Štátny pedagogický ústav poskytuje počas epidémie koronavírusu podporu učiteľom, riaditeľom či rodičom. Okrem publikovania záväzných rozhodnutí...

Slovensko vlani nepotrápil len COVID, ale aj iné mimoriadne udalosti

Rok 2020 bol náročný pre záchranné zložky a celkovo orgány krízového riadenia štátu a samosprávy nielen pre pandémiu koronavírusu. Minulý rok riešili 536 mimoriadnych...

V dôsledku koronavírusu sa na Slovensku uskutočnilo takmer o štvrtinu svadieb menej

Zdroj: ŠÚ SR Za prvých desať mesiacov roku 2020 vstúpilo do manželstva takmer 21 700 párov, čo je o 23...

Máme alarmujúci počet detských obetí obchodovania s ľuďmi

Za minulý rok 2020 bolo zobchodovaných 60 Slovákov. Alarmujúci je počet detských obetí obchodovania s ľuďmi. Tie boli využívané najmä na nútené žobranie...